Az erős csontokért
A kalcium a szervezetben a legfontosabb ásványi anyag, a sejtműködésre, idegrendszerre, az izmokra stb. kifejtett létfontosságú szerepe mellett a csontok és a fogak legfőbb építő eleme, ahová calcium hydroxyapatit (foszforral alkotott komplex molekula) formájában épül be. Minden élőlény, egyedileg különböző módon, öröklött génjei által meghatározott hatékonysággal hasznosítja az étrendjében található kalciumot. A kalcium felszívódása és beépülése a csontokba, igen összetett folyamat számos ponton egy-egy kis zavar az anyagforgalomban jelentősen ronthatja a hasznosulás hatékonyságát. Bármilyen formában a szervezetbe juttatott kalcium a beépüléshez előbb calcium hydroxyapatittá kell alakuljon, ebből következik, hogy a kész molekula hasznosulása a leghatékonyabb!
A Sani-Prevent csontpor új-zélandi (a világ legkevésbé szennyezett régiója, egyedül ez mentes nemzetközileg elfogadottan a szivacsos agyvelőgyulladás kórokozójától!), garantáltan növekedési hormonoktól mentes szarvasmarhák válogatott csontjaiból készül speciális eljárással. Így a csontképzéshez szükséges összes alkotóelemet tartalmazza az éppen optimális mennyiségben.
Hivatalos adatok szerint a magyar átlag étrend mindössze 400-500 mg kalciumot tartalmaz ami egy egészséges, átlagos ember napi szükségletének jó ha a felét teszi ki!
Szintén hivatalos felmérések alapján a magyar gyerekek 70 %-a kalcium hiányosan étkezik! Ezeknek a riasztó adatoknak az egyenes következménye a szintén hivatalos adat, mely szerint a magyar lakosság fele valamilyen szintű mozgásszervi problémában szenved. Korábbi nézetek szerint a növekedés befejezte után (20-25 éves kor) a csontok már csak leépülnek és csak lassítani lehet ezt a folyamatot.
Szerencsére a legújabb kutatási eredmények mára már egyértelműen igazolták, hogy mint minden élő szövet, így a csontok is folyamatosan fel, illetve leépülnek, csak a csontok esetében ez a folyamat jóval lassúbb. Mintegy 7-8 évre van szükség a teljes átépüléshez. Ezért hívják alattomos kórnak a csontritkulást, mert évekig csak enyhébb, általános tüneteket mutat (itt is fáj- ott is fáj egy kicsit, itt is ropog- ott is ropog az izület stb.) ,majd a kor előrehaladtával hirtelen jelentősen rontja az életminőséget. Egyes családokban halmozottan jelentkezik, ami genetikai meghatározottságát sejteti, ezért ha a nagymamánál már megállapították, illetve súlyos tünetekkel jelentkezik a csontritkulás, nagy az esély arra, hogy a mama, majd az unokák is ugyan arra a sorsra jutnak. Ezért kell a csontritkulás esetében még az átlagosnál is nagyobb figyelmet szentelni a megelőzésre, kezdve zsenge gyerekkortól, az élet minden szakaszában oda kell figyelni az étkezésre. Étrendkiegészítőkkel kell pótolni az étrendből hiányzó kalcium mennyiséget. Erre a célra jelenleg a világpiacon a legmegfelelőbbnek a teljes értékű csontporok tűnnek, mivel válogatott szarvasmarha csontokból készülnek, a csontképzéshez szükséges összes alkotóelemet tartalmazzák, így lehetőséget biztosítanak a csontok újjáépítésére.