Blog

Ízületi gyulladás kutyáknál: Hogyan ismerjük fel, mit tegyünk ellene?

2024.05.07 12:38
Ízületi gyulladás kutyáknál: Hogyan ismerjük fel, mit tegyünk ellene?

Az ízületi gyulladás kutyáknál gyötrő és alattomos, de ha odafigyelünk kedvencünkre, nem kell lemondania az örömteli mozgásról!

Az arthritis, vagyis az ízületi gyulladás kutyáknál épp olyan gyakori, mint nálunk, embereknél, és hozzánk hasonlóan négylábú kedvenceinknek is komoly fájdalmat, mozgási nehézséget okoz. Bár a betegség nem visszafordítható, szakszerű kezeléssel kordában tartható.

Ahhoz, hogy hatékony megoldást találjunk a problémára, először is tudnunk kell, pontosan mi okozza a tüneteket. Az arthritis ugyanis egy gyűjtőnév, ami alá többféle reumatológiai betegség tartozik. Az alábbi kettővel találkozni a leggyakrabban:

  • Az osteoarthritis gyulladással járó porckopás, ami általában a gerincet, a csípőt, valamint a végtagokat érinti. A betegség meglehetősen gyakori, a kiváltó ok lehet többek között genetikai hajlam, túlsúly és korral járó elhasználódás is.
  • A rheumatoid arthritis egy krónikus gyulladásos állapottal járó autoimmun betegség. Ez kevésbé gyakori, viszont a kölyköktől a senior korosztályig bármilyen életkorú kutyát érinthet, a kialakulás okára pedig még nincs biztos válaszunk.

A korai diagnózis lassíthatja az ízületi gyulladás ütemét, ezzel nagymértékben javítva az életminőséget. A probléma az, hogy az ízületi kopás kutyáknál nem is olyan könnyen észrevehető, hisz kedvenceink igen jól viselik a fájdalmat. Milyen jelek utalhatnak problémára?

Gyanakvásra adhat okot, ha kedvencünk nehezebben áll fel, merevebben mozog, esetleg sántít is néha, séta vagy a kedvenc játéka közben kevésbé aktív, mint ahogy megszoktuk. Komoly fájdalmak esetén előfordulhat, hogy egy egyszerű simogatás sem esik jól neki, és ezt nyüszítéssel, ugatással jelzi.

Ha ezeket a tüneteket észleljük, mielőbb forduljunk állatorvoshoz a diagnózis felállításához. A kezelés célja a fájdalom csökkentése, a gyulladás mérséklése és az ízületi mobilitás javítása, de fontos, hogy a szakorvosi ellátás mellett magunk is odafigyeljünk kedvencünkre.

A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen az ízületek mozgékonyságának megőrzéséhez, csakúgy, mint a súlykontroll és a tápanyagokban gazdag étrend. Végül ne feledjük a kutya ízületerősítőt, ezen belül is a leghatékonyabbak azok, amik az új-zélandi taréjos zöldkagyló erejével veszik fel a harcot az ízületi gyulladással.

A DogSeatone egy prémium kategóriás készítmény, amely megelőzésre és kezelésre egyaránt alkalmas. Konzultáljon az állatorvossal, és gondoskodjon kedvence egészségéről zöldkagyló kivonattal!