Blog

Tiltólistás a csont? Íme egy csontpor kutyáknak!

2023.04.10 11:09
Tiltólistás a csont? Íme egy csontpor kutyáknak!

Számos olyan eset van, amikor az ebek egyáltalán nem kaphatnak csontot, de ne feledje, hogy a kálcium pótlás ilyenkor is fontos, ezért ajánljuk a csontport kutyáknak!

Ételmaradék helyett ma már minden felelős gazdi gondosan megválasztott táppal eteti kedvencét, egy valami azonban még mindig akad, ami rendszerint a kutya táljába kerül az asztalról. A csont igazi ínyencség az ebek számára, azt pedig minden gazdi jól tudja, hogy a könyörgő tekintet láttán szinte lehetetlen nemet mondani. Mégis meg kell tenni, mivel a csont nem is olyan kutyabarát étek, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Kész ételekből származó csontot tilos a kutyusoknak adni, hőkezelés hatására ugyanis megváltozik a csont szerkezete, ami így szilánkosra törhet. Nyers csontból sem kaphatnak akármilyet a négylábú barátok, a szárnyasok csontja eleve üreges szerkezetű, ilyesmi tehát szintén nem szerepelhet az étrendben. Ami szóba jöhet, az a nyers, tömör csont, ezen belül is a marhalábszár az egyik legjobb, mivel ez kisebb méretű, tompább darabokra törik. Miért olyan fontos ez?

Ha szilánkosra tört, hegyes végű csontot kapnak az ebek, életveszélyes állapotba kerülhetnek, az ugyanis átlyukaszthatja a nyelőcsövet, gyomrot, illetve a beleket, továbbá székrekedést okozhat. Az eredmény egy szenvedő állat és egy igen magasra rúgó állatorvosi kezelési költség, az tehát egyértelmű, hogy alaposan meg kell fontolni, mit kaphat a kutya. Ám vannak olyan esetek, amikor még a nyers, tömör csont sem jöhet szóba!

  • Idős kutyusoknak egyáltalán nem ajánlott csontot adni, ahogyan a túlsúlyos ebek esetében is kerülni kell ezt a csemegét.
  • A kizáró okok közé tartoznak bizonyos egészségügyi problémák, például anyagcsere zavarok, emésztési rendellenességek, valamint hasnyálmirigy problémák.
  • A rövid orr is problémás ebből a szempontból, így egyes fajtáknak, például a mopszoknak, bulldogoknak nem kerülhet az étrendjébe csont.

Ám ha nincs csont, megfelelő mennyiségű kálcium sincs, ez pedig köztudottan csont és ízületi problémák kialakulásához vezethet. A kálcium pótlás tehát nagy figyelmet érdemel, a legjobb megoldás pedig a DogBone, ami egy csontpor kutyáknak kifejlesztve. Testtömegtől függően mindössze 1-2 csapott evőkanálnyi csontporra van szükség, ezzel megelőzhető a mozgásszervi problémák kialakulása.

Ha az Ön kedvence sem kaphat csontot, gondoskodjon egészségéről a mi termékünkkel, rendeljen DogBone-t a kutyusnak!